O data cu extinderea domeniilor de aplicare a calculatoarelor, a crescut si numarul utilizatorilor ce doreau sa aiba acces la mijloace eficiente de prelucrare si stocare a unor informatii comune.
Cu timpul, a aparut tendinta de trecere de la sistemele centralizate la instalarea de calculatoare la fiecare utilizator si asigurarea unor legaturi de comunicatie eficienta intre ele.
Numim retea de calculatoare o multime de calculatoare ce pot schimba informatii prin intermediul unei structuri de comunicatie.
Calculatoarele unei retele se conecteaza la structura de comunicatie prin intermediul unor unitati de intrare-iesire dedicate, numite adaptoare de retea.
In cadrul unei retele fiecare calculator, mai exact, fiecare adaptor de retea, are o adresa unica, denumita adresa de retea.
O retea de calculatoare poate fi construita utilizind ca structura de comunicatie, reteaua existenta de telefoane. In acest caz, adaptorul de retea va include un modulator pentru conversiunea semnaleor digitale furnizate de calculator in semnale telefonice si un demodulator pentru operatia inversa. Dispozitivul respectiv poarta denumirea de modem(modulator-demodulator).
In general, o structura de comunicatie este formata din linii de transmisie a semnalelor. Aceste linii pot fi:
- cabluri cu fire torsadate;
- cabluri coaxiale;
- cabluri optice;
- linii cu microunde(terestre sau prin satelit).
Cablurile cu fire torsadate sunt asemanatoare celor telefonice si asigura o capacitate de transmisie de pina la unu Mbit/s.
Cablurile coaxiale, asemanatoare celor din retelele de televiziune prin cablu, asigura o capacitate de transmisie de pina la 1 Gbit/s.
Cablul optic consta din fibre de sticla sau din plastic transparent, acoperite cu un invelis de protectie. Capacitatea de transmisie a unui cablu optic poate ajunge la valoarea de 1 Tbit/s.
Liniile cu microunde sint formate din statii de retransmisie ce operaeaza in banda de unde centimetrice. In cazul liniilor cosmice statiile respective se amplaseaza pe sateliti. Capacitatea de transmisie este de ordinul 10 Gbiti/s.
In functie de aria de raspindire a calculatoarelor dintr-o retea, exista urmatoarele tipuri de retele:
- retele locale;
- retele regionale;
- retele globale.
In retelele locale calculatoarele au o arie mica de raspindire (pina la 2 km) si deservesc o singura institutie. Ca linii de transmisie se utilizeaza cablurile cu fire torsadate si cablurile coaxiale.
Retelele regionale acopera aria unui oras sau a unui sector. Liniile de comunicatie se realizeaza prin cabluri coaxiale sau statii mici de transmisie/ receptie, denumite radiomodemuri.
Retele globale acopera suprafata unei tari, suprafata unui continent sau chiar suprafata mai multor continente. Ca linii de transmisie se utilizeaza cablurile optice si liniile cu microunde.
Avantajul principal al retelelor consta in partajarea sau utilizarea in comun a datelor, a programelor si a calculatoarelor din retea.
Комментариев нет:
Отправить комментарий